Kadınları Savunma Örgütü:Gulabi Gang/ Pembe Çete

Gulabi Gang Pembe Çete
   
   Ataerkil  zihniyete sahip bir dünyada nereye giderseniz gidin kadına şiddetin her yönüyle karşılaşırsınız.Bunun modern Amerika'sı ya da Hindistan'ı Afganistan'ı yok.Kendini eksik gören ama kabul etmek istemeyen erkekler,güya var olan güçlerini, kadınlara fiziki ya da psikolojik şiddet uygulayarak göstermeye çalışıyorlar.Ve bu sadece aciz egolarını tatmin etmek için... Tabi meşhur demokrasi de her yerde her zaman onlarla.En gelişmiş ülke olarak düşündüğümüz yerlerde bile durum böyle ne yazık ki..
Pembe Çete

   Peki toplumun tavrı ne? Ya da sizin? Yolda yürürken şiddet gören bir kadına gerçekten yardım eder miydiniz  yoksa son model telefonlarınızla video çekme derdine mi düşerdiniz? Belki de 'amaan banane' dersiniz?
Kadınları Savunma Örgütü

   Sizi bilmem ama Hindistan'ın en yoksul bölgesi Uttar Pradesh'de bulunan, Banda ve civarında yaşayan kadınlar bunun için ciddi adımlar atmışlar.Kendisi de 9 yaşında zorla evlendirilen Sampat Pal Devi bir akşam eve döndüğünde, arkadaşının alkolik kocası tarafından dövüldüğünü öğrenir.Durumu polise bildirir ama şikayeti göz ardı edilerek istismara maruz kalır.Ayrıca arkadaşının kocası tarafından uzaklaştırılır.Yine de vazgeçmez ve birkaç komşusunu da yanına alarak arkadaşının evine gider.Herkesin gözünün önünde  alkolik kocayı döverler.Bu durum Sampat Pal Devi'nin şiddete karşı bir grup kurma arzusunu uyandırır. Sadece kendisi için değil, haksızlığa maruz kalmış bütün kadınlara yardım etmek için Gulabi Gang (Pembe Çete) çetesini kurar.
Gulabi Gang Pembe Çete

   Üyelerin çoğu okuma yazma bilmeyen,çocuk yaşta evlendirilmiş ve her türlü şiddete maruz kalmış,ellerinde silah olarak kullandıkları bambu çubuklarıyla, pembe sari giyen kadınlar... Çetenin kurulma amacı kadınlara yönelik şiddet,çocuk gelin olayları,tecavüzler,kız çocuklarının eğitim haklarından mahrum edilmeleri gibi konular olsa da zamanla politik meselelerde de kendilerini göstermeye başlamışlar.Herkesin bildiği ama göz yumduğu rüşvet olayları,hükümetin kırsal alanda yaşayan köylülere gıda ve tahıl yardımını kısması,dullar için emeklilik maaşının verilmemesi,kuraklık yüzünden mahallelerin susuz kalmaları gibi konularla da ilgilenmişlerdir. 
Gulabi Gang Pembe Çete

   Gulabi Gang bir çeteden ziyade;ezilen ve haklarından mahrum bırakılan kadınlar ve toplumsal adaleti sağlamak amacıyla kurulan, kadınlardan oluşan bir destek ekibidir.Birkaç kişinin bir araya gelmesiyle oluşturulan grubun 2014 yılı itibariyle 400.000 üyesi vardır.
Kadınları Savunma Örgütü
  
   Onların korkusuzluğu ve azmi birçok kişiye ilham vermiştir.Ünlü İngiliz yönetmen Kim Longinotto'nun 'Pink Saris' ve 2012 yazında Nishtha Jain tarafından yönetilen Norveç-Hindistan-Danimarka ortak yapımı olan 'Gulabi Gang' belgesellerine ve 2014 yılında Soumik Sen'in yönettiği 'Gulaab Gang' filminin konusu olmuştur.

Yorumlar